Ooit aangestoken door de films van Jacques Yves Cousteau ben ik in ‘93/’94 begonnen met de duiksport. Inmiddels 27 jaar verder laat deze sport mij nog steeds niet los.

Ook ik maakte als eerste een introductieduik bij Holdive in de Spaanse Polder en weet nog goed dat het onderwater niet helemaal top verliep. Dit doordat ik me verslikte en hoestend en proestend op de zwembadvloer zat. Gelukkig werd dit toch de start van een geweldige hobby.

Ik begon mijn duikopleidingen (NOB) bij duikvereniging Sea-View in Schiedam. Dit was een vereniging die zijn oorsprong vond door een aantal brandweerduikers die in hun vrije tijd ook wilden duiken. Ik begon hier met mijn 1* opleiding (OWD) en dit was tevens de start van wat later mijn passie zou gaan worden. In de jaren die hierop volgden behaalde ik het ene na het andere duikbrevet en volgde al snel enkele specialisaties. In die tijd kende de NOB ook het brevet “clubinstructeur”; deze mocht wel zwembadtrainingen geven maar nog geen volledige duikopleiding, deze behaalde ik in 2000.

Wegens de opheffing van duikvereniging Sea-View werd ik in 2001 lid van DOV-Botlek Spijkenisse (NOB). Hier behaalde ik onder andere de specialisaties: onderwaterbiologie, driftduiken en droogpakduiken. En in 2005 startte ik met de opleidingen van 1* en 2* bondsinstructeur. Iets wat ik eigenlijk niet van plan was maar waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen spijt van heb. Want laat ik nu eerlijk zijn wat is er nu leuker dan mijn passie over te kunnen brengen op nieuwe cursisten. In 2006 kwam ik voor het eerst in aanraking met PADI en behaalde hier mijn Rescue Diver brevet. In het jaar daarop zijn we met een groep van ongeveer 12 mannen en vrouwen afgereisd naar ‘L Estartit in Spanje  waar we met de hele bende van ellende een cross-over hebben gemaakt naar Assistent Instructeur. Ook dit was een opleiding om niet te vergeten, wat een lol hebben we hier gehad zeg. Vakantie hebben, leren, duiken, eten, toetsen maken, leren, duiken enz……geweldig! En als je dan denkt nou die Angelo is nu wel klaar dan heb je het mis. Ik was toch bezig dus ook maar mijn Dive Master cursus gedaan. Rare jongens die duikers!

In 2008 kwam ik in aanraking met Islanddiving uit Rotterdam, een PADI duikschool. Hier heb ik mijn ervaring op kunnen en mogen doen in het PADI systeem. Het leuke hiervan was dat deze duikschool de compressor van mijn eerste vereniging (Sea-View) hadden overgenomen en deze hier nog fijn in bedrijf was. In deze periode heb ik meer inzicht kunnen krijgen in de verschillen tussen de duikorganisaties.

In de jaren die hierop volgden verdiepte ik me nog meer in de duiksport en bleef mijn passie maar groeien. Naast meerdere specialisaties begon ik ook met de onderwaterfotografie; ook zoiets wat ontzettend veel voldoening geeft. Een klein stapje verder is dan natuurlijk ook onderwaterfilmen. Natuurlijk lopen door al die jaren nog EHBDO (eerste hulp bij duikongevallen), EFR en reanimatie cursussen/herhalingen en wat dacht je van freediving, onderwater rugby of duiken in een vintage duikpak met koperen helm. Kortom het is een sport waarmee je diversen kanten mee op kunt.

In de 27 jaar dat ik met de duiksport bezig ben heb ik naast de opleidingsboeken (die ik nog steeds gebruik als naslagwerk) een aardige collectie duikgerelateerde boeken verzameld. Ook ben ik trots op mijn verzameling vintage duikspullen waaronder een dubbelslangs ademautomaat van Jacques Yves Cousteau en een zogenaamd Loosco eitje (Google maar).  De eerste deco computer en b.v. een lucht bevochtiger.

In 2017 kwam ik in aanraking met MaiDiving in Hoogvliet. Mijn start was hier rustig aangezien ik met rugklachten liep. Maar niet getreurd toch lekker aanwezig als duikleider of theorieles geven in het divecenter. Inmiddels ook hier lekker ingeburgerd en mijn draai gevonden met deze geweldige Staf.  Het bijzondere van deze duikschool vind ik de hoeveelheid cursisten die we naast de opleidingen ook regelmatig terugzien bij onze evenementen. Voor mij is dit een teken dat jullie het ook naar de zin hebben.

Nou voor zover deze blik in mijn duikwereld.

Hebben jullie nog vragen laat het me weten en anders zien we elkaar weer op het divecenter of aan de waterkant  (als het weer corona safe is!)

Duikgroet van Angelo