Dag 5; deel 1, donderdag 0211 ochtend:
Op woensdagavond blikt de MDG vooruit en vast, dat iedereen behalve Marga en Jeroen zich voor een nieuwe duikdag gaan melden; als eerder aangekondigd wordt door de twee afvallers een bezoek gebracht aan het wijngoed Perelada in de plaats Peralada en ja dat is goed gespeld hoe bijzonder dat ook mag lijken … wat één lettertje al niet kan uitmaken. Een geweldige combinatie in typisch Spaanse cultuur en bijzondere wijn in het hart van de Empordà, waarvoor zij overigens eerst wel het gehele dorp moesten doorkruisen, omdat het wijngoed nét weer aan de andere zijde moest liggen. Ter plaatse werden zij gezegend door een te sporadisch regenbuitje, dat de wijnpret niet mocht drukken; een lunch zat er zeer tot teleurstelling van Jeroen wegens tijdgebrek niet is … dat werd geïmproviseerd doorgeschoven naar later op de middag. Na een excursie in de wijnshop en de onvermijdelijke aankoop van een paar prachtige wijnen al een genot op zich, werd koers gezet naar Figueres, maar daar later meer over.
De actieve duikers (lees Thijs, Sven, Marco 01+02, Laura, Hendrik, Ron en Eric) waren natuurlijk weer op tijd in de haven om alles in gereedheid te brengen voor de eerste duik; een locatiebezoek aan El Salpatxot / Guix, waar zeeleven werd gespot, waaronder zeehazen en gorgonen een hoornkoraal … geen mythologische vondst! Als gevolg van adembenemende waarnemingen en de daardoor langer afgelegde afstand, werd de duik op 69 minuten geregistreerd (ojee, 9 minuten meer dan toegestaan); Ron en Eric deden het beter … een kortere duik, maar wel met véél vis (nou ja, hoe is dat mogelijk)! Al met al was het me het ochtendje weer wel!

Dag 5; deel 2, donderdag 0211 middag:
Terwijl Marga en Jeroen op weg zijn naar Figueres, volgt in de middag een duik naar Negre del Falaguer ; de groep is wel wat geslonken en splitst zich in tweeën … groep 1 met Marco 02, Laura, Sven en Thijs en groep 2 met marco 01 en Eric … Henrik en Ron laven zich aan de Spaanse natuur. Beide groepen maken naar eigen inzicht een andere duik, waardoor de eerste groep een langere en diepere duik maakt van ~60 minuten en veel leven tegenkomt (murenes, scorpion fish, zeehazen én een octopus) en het tweede team korter en ondieper duikt (~40 minuten), maar wel een Flabelina slakje spot … er zijn nogal wat soorten en in dit geval werd mij helaas de kleur en uitvoering niet duidelijk gemaakt 🤓
Naast het onderwaterleven wordt ook een bijzonder object in Figueres (her)ontdekt … Teatre-Museu Dalí; hier zijn niet alleen de meest belangwekkende objecten van Salvador Dalí samengebracht, maar heeft de kunstenaar ook zijn laatste rustplaats gevonden.


Bijzonder om de tijdspanne te kunnen overzien, waarin hij van ogenschijnlijk gepruts gekomen is tot imposant werk, tot op de dag van vandaag een commercieel succes en waarvan velen niet in de laatste plaats zijn zoon José een eigen beleving hebben kunnen creëren.
De dag wordt in gezamenlijkheid afgesloten met een laatste bezoek aan restaurant Rosamar … ook weer bargezellig!