Terug naar de periode van mijn jonge kindertijd, was het al een crime om door mijn moeder in een zinken teil gewassen te worden; ongenoegen omdat het vaak te koud was en als zij er al warm (zeg maar gerust heet) water aan toe voegde helemaal niet meer vol te houden, stapte ik er onder zwaar protest eruit. Toen ik wat ouder werd en mijn ouders in het bezit kwamen van
een luxe lavet met douche mocht ik alleen badderen, maar met het afzetten van de warmwatertoevoer (wat spook jij daar al die tijd toch uit was dan de vraag) en het afkoelen van het badwater was ook die lol er gauw af … water, héél lang heb ik er niets mee gehad en toch werd het een onverwacht bepalende factor in mijn leven … door Vincent. Want hij was uiteindelijk degene, die mij
ertoe bracht om het toch op te zoeken. Vincent van kleins af aan een waterrat pur sang; het begon al met zijn niet aflatende siroopconsumptie … daarna volgde de zwembaden, ABC-diploma’s, reddend- en wedstrijdzwemmen en ik steeds mee, iedere keer de vraag mijmerend … wat moet ik daar toch in de chloor-tenten … ik deed het voor hem als zijn meest trouwe supporter en moest er maar aan wennen. Het ging goed tot aan hij ging puberen; er was geen land met hem te bezeilen en dus zocht ik het water maar weer op … het element waarin hij rust vond. Een canyoing-tocht tijdens onze vakantie in Spanje leverde dé ontdekking voor mijn eigen rust en pogingen om de worsteling met het water te kunnen beslechten … drijfvermogen door neopreen! Niet lang daarna doken wij ons SSI-avontuur in; ik met veel vallen en opstaan in pogingen angst en onzekerheid te overwinnen en de techniek onder de knie te krijgen … hij relaxed met meer dan 2 vingers in de
neus … het was 2005 én wij maakten bij Holland Diving kennis met Ron, Divecon in opleiding. Stap voor stap, zoals ik Vincent leerde lopen, doorliep hij met ons het hele opleidingstraject; eerst bij SSI en aansluitend na de cross-over bij PADI. Hij was goed en nog steeds; middels prikkelende en soms danig irritante opmerkingen gidste hij ons spiegelend door opleidingen en kijk … er
ontstond iets moois. De fundamentele overtuiging over toewijding en kwaliteit in het beoefenen van de duiksport én (later) het begeleiden van nieuwkomers, mensen meenemen in het onzichtbare zichtbaar maken deelden wij gepassioneerd. Na het behalen van ons instructeursbrevet in 2009 creëerden wij een nieuwe uitdaging, waar wij langzaam al schetsend achter de schermen naar toe werkten en in 2012 werd hiervoor MaiDiving opgericht … uit het niets, maar met overtuiging, vasthoudendheid en enthousiast ondersteund door een kerngroep geestverwanten boetseerden wij een basis voor breed te delen plezier, waaruit en waarmee ook veel te leren was … enjoyable experience and education. Samen kijken wij vooruit en ontmoeten iedere keer weer nieuwe uitdagingen, maar stiekem kijk ik ook met een zekere regelmaat over mijn schouder en grinnik … Vinc is PADI Course Director en heeft samen met de niet aflatende toewijding en creativiteit van Laura inmiddels een prachtige groep duikers om zich heen verzameld, die zij coachen, stimuleren en begeleiden; het estafettestokje is overgenomen en ik … ik koester mij het liefst met Mar
in een helder kabbelend watertje opzoek naar iets wat wij tot dan toe nog niet hadden ontdekt.

Jeroen Maissan

Vincent en ik tijdens onze laatste duikvakantie in 2018.